Skąd się wzięła tradycja łamania się opłatkami

Bożonarodzeniowy okres to mnóstwo tradycji i zwyczajów, jakie są z nami od lat. Wiele osób nie wyobraża sobie zupełnie wigilii bez łamania się opłatkami, i rzeczywiście w większości domów te białe kawałeczki chleba po prostu są. Bo przecież oplatki to nic innego jak mąka zmieszana z wodą, a potem krótko wypieczona w gorącym piecu.

Znaczenie opłatka jest bardzo duże, a jego spożywanie rozpoczęło się już w początkowym okresie chrześcijaństwa. To wtedy właśnie opłatek stał się symbolem duchowej komunii, zaczęto go też zabierać do domów dla osób, które nie mogły brać udziału w nabożeństwie.

Wraz z upływem czasu stał się też symbolem wigilijnego pojednania, co ciekawe nie tylko w naszym kraju, lecz również wielu innych. Zwyczaj łamania się opłatkiem jest bowiem praktykowany również we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków jest stosunkowo prosta, bowiem składają się one jedynie z dwóch składników, czyli wody i mąki.

Po odpowiednim wymieszaniu masy ta następnie jest prasowana na cieniutkie płaty i wypiekana przez kilka minut w gorącym piecu. Później płaty te są przycinane, pakowane i przesyłane do sklepów i kościołów. Tradycyjne opłatki na święta są w białym kolorze, i właśnie takie pojawiają się na wigilijnych stołach, ale można też dostać kolorowe, przeznaczone dla zwierząt. Niejednokrotnie na opłatkach są tłoczone rozmaite motywy, odbywa się to przy pomocy specjalnych matryc. Takie motywy przeważnie mają charakter religijny, lecz też spotyka się świeckie, przykładowo rośliny czy budynki.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić